SPECTRUM MUNDI Katja Smerdu in Paride di Stefano /12.10. – 12. 11.2016/

SPECTRUM MUNDI Katja Smerdu in Paride di Stefano /12.10. – 12. 11.2016/

 

“Katja Smerdu spada v generacijo ustvarjalk, ki je izoblikovala različne pristope in poetike ter kiparstvo pojmuje kot širok medij. Poleg oblikovanja v kiparskem mediju z materialom kot je žica, svoja dela povezuje tudi z drugimi mediji.

Kot kiparka je razmeroma hitro razvila svoj profiliran osebni slog, s katerim izpoveduje vsebinsko domišljene kompozicije. Njeno kiparsko snovanje izhaja iz notranjih izkustvenih vzgibov, ki posredno srkajo materiale iz impulza zunanjega sveta. Pomembno vlogo igra teža osebne izkušnje, ki je pred kolektivno zaznavo sodobnosti. Njeni kipi so prevodniki notranje aspiracije, stanja in spoznanja ter sproščanja najgloblje ukoreninjenih občutij.

Za galerijo na prostem je Katja Smerdu iz žice, ki je material v katerem se počuti domače, spletla organske forme v obliki morskih meduz. Gre za skrbno nadzorovane raziskovalne procese ter venomer nadgrajevanje tehnike in metode nastajanja dela. Njen avtorski stil je zapisan prilagojenemu pogledu na svet, tokrat usmerjen v svet organskih form, v katerem prepleta lastno izkustvo in skriva prodorno razmišljanje o širše družbeno kritičnih pogledih na odtujenost sodobne urbane družbe in njenega odnosa do narave.

Spectrum mundi je prostorska inštalacija, ki vzpostavlja dialog med dvema umetnikoma in zakoncema: kiparko Katjo Smerdu, ki s svojo organsko postavitvijo gradi naravni prostor ter vsestranskim umetnikom Paridom Di Stafanom, ki z zvočnim performansom organski prostor oplemeniti z barvo, svetlobo in zvokom.” (Tekst kustosinja Jadranka Plut)

 

 

 

Katja Smerdu
Rojena leta 1980 v Kopru, Slovenija. Leta 1998 uspešno zaključi program poklicnega frizerja na srednji tehnični šoli v Kopru, leta 2000 se vpiše v Maturitetni program na Gimnaziji Piran, kjer 2001 maturira. Leta 2003 se vpiše v program kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V letu 2004 dela v Celju v restavratorski delavnici. V letu 2005 obiskuje delavnico pri ak. kiparki Mojci Smerdu. V okviru programa Erasmus leta 2007 obiskuje Akademijo Brera v Milanu (IT). Leta 2008 diplomira iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani z naslovom Sculptura Scripta pri doc. Alenu Ožboltu. Zaključuje magisterij kiparstva pri red. prof. Matjažu Počivavšku in prof. dr. Igorju Škamperletu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Od leta 2011 ima Galerijo Aperion v Izoli. Živi in dela v Strunjanu.

Paride Di Stefano je bil rojen leta 1979 v Cassinu v Italiji. Leta 1998 je maturiral na Državnem umetnostnem inštitutu G. Manuppella v Isernii na oddelku za arhitekturo in notranji dizajn. Leta 2003 je v okviru programa študijske izmenjave Erasmus obiskoval Institut Supérieur des Beaux Arts Saint Luc v Liegu v Belgiji in istega leta z odliko diplomiral na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost Neaplju. Leta 2007 je pridobil diplomo druge stopnje in habilitacijo za poučevanje slikarskih disciplin na akademskem podiplomskem študiju na Akademiji di Belle Arti di Brera v Milanu. Je interdisciplinaren umetnik, od leta 2002 je razstavljal na številnih skupinskih in osebnih razstavah v Sloveniji in tujini. V letih med 2002 in 2008 je delal tudi kot organizator pri izvedbi Festivala vizualnih umetnosti v Sant’Agapitu v Italiji (SAFF). Od leta 2015 poučuje slikarstvo na Liceju likovne umetnosti v Trstu, živi in ustvarja pa v Strunjanu in Izoli.

 

Morda vam bo všeč tudi...