Tomáš Žemla: POLJA – NADALJEVANJE, od 23.10. do 4.11.2018 v Galeriji DLUL

V Galeriji DLUL, Breg 22 bomo v torek 23. oktobra ob 13.00 uri odprli razstavo slovaškega umetnika.

 

Tomáš Žemla: POLJA – NADALJEVANJE

slike in grafike

 

 

Po končanem študiju in prvih srečanjih s tehnikami grafičnega tiska kot so jedkanica, suha igla in mezzotinta, se je Tomáš Žemla odločil da bo svoj umetniški repertoar razširil v domišljijsko-lirični svet, ki se nagiba k minimalizmu in abstrakciji. Ta premik od realističnih kompozicij bi lahko zamenjali za poskus poenostavljenja koncepta njegovega dela, v resnici pa predstavlja neizmerno premišljeno, sistematično, dovršeno in potrpežljivo umetniško delo, ki pod subtilnimi potezami in strukturami razkriva tiho, magično atmosfero upodobljenih prizorov.

Dela razkrivajo umetnikov perfekcionizem, ki izvira iz fascinacije s krajino. Kot domačin trnavske regije je odraščal obkrožen z ravnino, sadovnjaki in polji – polji, ki izginjajo za obzorjem in se zlivajo z nebom, polji z globokimi brazdami po oranju ali žetvi, ali polji s šelestečim pridelkom, prelivajočimi se potezami ter barvami, ki se kopajo v soncu.

Tomáš Žemla barv in linij ne uporablja le kot sredstvo izražanja. Barvam, svetlobi in senci prepusti, da naredijo svoje in to dopolni z meditativno, minimalistično upodobitvijo krajine. Igra se s kombinacijo toplih in hladnih barvnih tonov ali pa uporablja različne odtenke ene osnovne barve. S temi osnovinimi parametri doseže nenavadno moč izražanja in avtentičnosti.

 

Razstava je nastala v sodelovanju s Slovaško ambasado v Ljubljani.

Na odprtju bo prisoten tudi umetnik.

Morda vam bo všeč tudi...