Nagrada in priznanje Ivane Kobilca 2018

Nagrada in priznanje Ivane Kobilca 2018

Nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo je prejel akademski slikar in grafik Ivo Mršnik.

Utemeljitev žirije

Ivo Mršnik (1939) je že v sedemdesetih letih ustvaril zanimiv, konceptualno utemeljen opus skorajda fotorealističnih risb. Kasneje se je prek serije velikih portretov njegova risba skrčila na najnujnejše in se razvila v prepoznavno in utemeljeno prakso psihograma, ki je bila razstavljana tudi na U3, trienalu slovenske sodobne umetnosti in 22. mednarodnem grafičnem bienalu (oboje 1997). Nato je znova prišlo do zasuka. Kot piše Črtomir Frelih: »Ko se je že zdelo, da se je Mršnikova estetika skrčila na eno samo piko, iz te pike presenetljivo logično zrastejo nova vesolja.« Nagrado prejme za kontinuirano ustvarjalno pot z več vrhovi, ki so pustili pečat v sodobni umetnosti, za prepričljivo umetniško držo in potovanje s tokom časa, ob tem pa vztrajanje pri lastni poetiki.

 

Nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo je prejela akademska slikarka Petra Varl.

Utemeljitev žirije

Petra Varl je na svoji dosedanji, izredno dosledni umetniški poti razvila izraz, ki bi ga lahko označili kot »zavajajoča preprostost«. Pa naj gre za njeno zdaj že dodobra prepoznavno risbo, instalacijo ali iz kovine izrezano figuro, postavljeno na peščeno obalo malega jadranskega otoka. V izredno izčiščeni likovni formi združuje tako različna področja kot so popularna kultura, humor, sproščenost, a tudi premišljenost ter osebne, skorajda intimne izpovedi. Slednje včasih zahtevajo precej več poguma od bombastičnih in kričečih umetniških izjav. Zadnji projekt – Blizu svetlobi –  že v naslovi lahko spomni na velika vprašanje življenja in kreacije: ločitev svetlobe in teme na enem koncu in potovanje proti svetlobi na drugem. Praznina, ki gledalca prisili v obračanje k prostoru in obenem k sebi, ter vključevanje drugih elementov –  zvoka, gibanja, oblačil – so videti kot oster rez z njeno dosedanjo produkcijo. A taka ugotovitev bi bila zopet zavajajoča, navidezna. In mogoče je ena glavnih lekcij Petre Varl prav to, da videz, celo pri vizualni umetnosti, še zdaleč ni vse.

 

Priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike je prejela Katerina Mirović.

Utemeljitev žirije

Katerina Mirović je od leta 1989 vodja multimedijskega kolektiva Stripcore in soustanoviteljica Stripburgerja (od 1992), revije za sodobni avtorski strip. V skoraj tridesetih letih plodnega delovanja na različnih področjih sodobne vizualne kulture in umetnosti je kot kuratorka, urednica in producentka zgradila trdno platformo za uspešno delovanje mnogih ustvarjalk in ustvarjalcev. Njena neizmerna predanost je otipljiva v številnih izdanih publikacijah, izvedenih razstavah in odmevnem festivalu Svetlobna gverila, kjer so ravno umetnice in umetniki vedno v prvem planu.

Morda vam bo všeč tudi...