Mateja Sever: OBRAZI

Mateja Sever: Obrazi

12. 11. od 19. ure do 6. 12. 2019, Galerija Srečišče, Hostel Celica

Mateja Sever (1970, Ljubljana) je zaključila študij slikarstva na ALUO v Ljubljani, kjer je opravila tudi magistrski študij iz slikarstva. Podiplomsko se je izobraževala še na Facultad de bellas artes v Madridu (1995) in na Visoki šoli uporabnih umetnosti (Visoka Škola Umenih Promislova v Pragi (1996). V letih 1997 in 1998 je živela in ustvarjala v Novi Mehiki, ZDA, med letoma 2005 in 2007 pa v Švici. Ob razstavni dejavnosti je izdala še dve pesniški zbirki in knjigo proze. Zaposlena je kot likovna pedagoginja.

JAZ (NI)SEM JAZ

Magistra umetnosti Mateja Sever se v seriji (avto)portretov, nastalih po (družinskih) fotografijah, vprašanja izmuzljive identitete loteva zrelo in igrivo obenem. V njenih delih – močnim barvnim kontrastom navkljub – ni zaznati eksistencialnega boja, ampak pomirjenost portretirancev samih s seboj. Kot bi slikarka z maksimalnim stopnjevanjem barv iz njih iztisnila resnico. In ji pustila, da zasije na beli, nevtralni podlagi. Ki ne sodi. Še manj obsoja. Pri nekaterih delih, predvsem avtoportretih, pa avtorica ubere drugo pot. Pri njih ukine barve in tako dolgo osvetljuje (svoj) obraz, da na njem zasije bistvo. Kot bi precejala poteze skozi gosto gazo, na kateri slednjič ostane le pogled. A ta ne gleda nje, stvariteljice, ampak nekam onkraj. Le tako, z distance, lahko zagledamo sami sebe. In drug drugega. Kot bi avtorica s puščanjem beline želela reči, da je v nas več univerzalnega kot posamičnega. Poziva nas, naj opustimo narcizem malih razlik, pa bosta naše obraze ožarila mir in radost.

Maša Ogrizek