Živel strip! Živela animacija! 2020

Maja Kastelic in Rosanna Murello: Medzvezdna raziskovanja

razstava stripov in ilustracij

ODPRTJE: sreda, 29. januar, ob 19.00 // do 16. 2.

16. mednarodni natečaj stripa in animacije uvaja odprtje razstave, na kateri bo moč videti vrhunska dela dveh umetnic – Maje Kastelic in Rosanne Murello. Izbrani avtorici, katerih delo izpostavljamo v navdih mladim natečajnikom, se predstavljata z izborom stripov in ilustracij. Maja Kastelic razstavlja serijo ‘protostripov’ oz. ilustracij, ki že vsebujejo stripovske elemente, in so nastale po pesniških predlogah slovenskih avtorjev, kot so denimo Milena Batič, Niko Grafenauer, Feri Lainšček, Vida Jeraj, Anja Štefan, Tone Pavček in Neža Maurer, izhajali pa so v reviji Cicido. Rosanna Murello bo zastopana s stripovskimi deli, ki predstavljajo pomemben del njenega sicer precej raznovrstnega opusa. Osrednji del njene predstavitve bo namenjen stripovskemu liku z imenom Jingle Robot: gre za robota, ki ima rad naravo, dobre življenjske navade in mirno življenje v svoji lepi hiški. Tudi zaradi jasne, izčiščene risbe in velike pozornosti za detajle so njena dela zaznamovana s precejšnjo svežino; pri razvoju stripovske naracije s pridom uporablja tudi poudarjene grafizme. Like iz del Maje Kastelic in Rosanne Murello bo iz dveh dimenzij v objekte preobrazil Andrej Štular.

MAJA KASTELIC (1981) je zaključila študij slikarstva na ALUO v Ljubljani in se zatem na FHŠ v Kopru vpisala na magistrski študij Filozofije in teorije vizualne kulture. Kot ilustratorka sodeluje z najuglednejšimi slovenskimi in tujimi založbami, posebej pa se izkazuje z otroškimi knjigami brez besed. Njena prva avtorska slikanica Deček in hiša ji je leta 2012 prinesla nagrado Hinka Smrekarja, sicer pa je tudi dobitnica drugih priznanj in nagrad (mdr. plakete Hinka Smrekarja 2014, Levstikove nagrade 2015, nagrade Kristine Brenkove 2015 …). Njena dela so bila razstavljena na prestižni osrednji razstavi sejma otroških knjig v Bologni (2015), med drugim pa so bila vključena tudi v izbor White Ravens v Münchnu (2015 in 2016).

ROSANNA MURELLO (1977-2017) je delovala kot striparka, ilustratorka in oblikovalka. Študij iz umetnosti je dokončala na Istituto Statale d’Arte Giovanni Sello v italijanskem Vidmu. Leta 2001je ustanovila znamko FRESH*LAB, pod katero je predstavljala svoja dela. Ustvarila je več stripovskih likov, med njimi Mr. Jokerja in Jingle Robota, ob tem pa izdala tudi številne t. i. mini knjige.

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi...