Bojan Bensa UDARCI TIŠINE, 7.1. – 31.1.2021, ploščad Ajdovščina

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana DLUL je pripravilo nov likovni projekt, ki umetniško delo predstavlja v javnem prostoru. V času, ko so ukrepi zaradi epidemije skoraj povsem onemogočili delovanje galerij, ta projekt pomeni priložnost, da razstavo pripeljemo do ljudi. Galerija je v tem primeru obrnjena kocka, saj ne gre več za beli galerijski prostor v katerem so dela, temveč gre za kocko, ki jo obhodimo in na njenih stranicah opazujemo likovno delo. Razstavišče na prostem, s svojimi v naprej določenimi dimenzijami štirih ploskev, od ustvarjalca zahteva temeljit razmislek in prilagoditev.  

Akademski slikar Bojan Bensa je na osnovi svojih slik, ki so izvedene v tehniki olje na platnu, izbral prizore za razstavišče na prostem. S svojimi koloristično intenzivnimi figurativnimi motivi nagovarja tudi naključno mimoidoče, ki sicer v galerije in muzeje ne zahajajo. Njegove slikarske podobe zdaj konkurirajo svetu reklamnih panojev in površnosti vsakdana v katerega prinašajo unikatnost ročne poteze naslikane s čopičem. 

Bojan Bensa (1956, Ljubljana) je leta 1980 diplomiral na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti-slikarstvo, kjer je1983 dokončal še magisterij. Pridobil je status samostojnega umetnika, ki ga ima še danes. Študijsko se je izpopolnjeval tudi v tujini –Pariz, 1994 in Berlin 2003. Je prejemnik številnih priznanj doma in v tujini, leta 2014 je dobil nagrado Majskega salona. Od leta 1973 se ukvarja z borilnimi veščinami, je mojster karateja, inštruktor in trener.

Bojan Bensa, foto.M Zlokarnik
Bojan Bensa, foto: M.Zlokarnik

Morda vam bo všeč tudi...