INSIDE OUT VI: Boštjan Drinovec & Uroš Potočnik MISLEC, MODULI IN ALGORITMI

INSIDE OUT VI

Boštjan Drinovec & Uroš Potočnik

MISLEC, MODULI IN ALGORITMI

Vabljeni na odprtje razstave, ki bo v ponedeljek, 8. julija ob 19. uri, v Galeriji DLUL, Breg 22, Ljubljana.

Inside Out je razstavni cikel, ki ga letos v galeriji DLUL prirejamo že šestič. Kuratorka štiriletnega sklopa je dr. Nadja Gnamuš.

Družba medijev in potrošništva je hipertrofirala do stopnje, ko moramo izrecno zaprositi in včasih že plačati, če ne želimo, da nas v nabiralniku pričaka reklamna brošura ali med brskanjem po spletu zmoti oglas. Po drugi strani je tudi vednost dostopnejša, tako v svoji instantni kot kompleksnejši obliki. Kljub dejstvu, da živimo v družbi konstantne samo-refleksije, se v vsakdanjih praksah in navadah ne spremeni prav dosti. Prav nasprotno, zdi se, da za mnoge osveščenost deluje po načelu »interpasivnosti«.

Umetnost − vsaj delno − ostaja področje, ki se z načelom eksperimenta, neobvezujočega brkljanja in igre upira predpisani operativnosti in uporabi. Umetniško prakso Boštjana Drinovca in Uroša Potočnika povezuje ravno eksperimentalna narava in raziskovalna radovednost, s katerima se lotevata iracionalnosti in bizarnosti misleče, na videz razumu podrejene družbe.

Za Boštjana Drinovca je značilno kombiniranje tradicionalnih kiparskih znanj z zvočnimi, kinetičnimi in mehansko vodenimi skulpturami, ki izhajajo iz umetnikovega zanimanja za robotiko in umetne organizme.

Slike, kolaži in objekti Uroša Potočnika so večplastno zastavljene refleksije družbene realnosti, s katerimi se skozi različne likovne kode in reinterpretacije loteva družbenih nepravilnosti in problematik, od modernega suženjstva, prekarnega dela, potrošništva, umetne inteligence do družbenega razslojevanja.

Iz besedila dr. Nadje Gnamuš.

Boštjan Drinovec                                            Uroš Potočnik

Boštjan Drinovec (1973, Ljubljana) je akademski kipar in magister umetnosti, od leta 2008 predava kiparstvo na ALUO v Ljubljani.  Je ustvarjalec AKC Metelkove Mesta in soavtor pri ureditvi njegove javne podobe. Med drugim je dobitnik nagrade Majskega salona 2015, ZDSLU, in II. nagrade na natečaju za postavitev spomenika Jerneju Kopitarju (skupaj s Špelo Kuhar, Robertom Potokarjem in Jasno Andrič), MOL.

Uroš Potočnik (1974, Slovenj Gradec) je leta 1994 v Šolskem centru Rogaška Slatina zaključil smer steklarski tehnik. Leta 2006 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost, smer slikarstvo, dve leti kasneje je tam tudi magistriral. Je prejemnik nagrade ALUO za izjemne študijske dosežke (2005), študentske Prešernove nagrade za slikarstvo (2006) in Jakopičevega priznanja (2015). Živi in dela v Belih Vodah nad Šoštanjem.

Razstava bo na ogled do 4. avgusta 2019.