GANI LLALLOSHI

GANI LLALLOSHI

 

»Gani Llalloshi je umetnik, ki se zaveda prostora in časa v katerem živimo ter skozi medij slikarstva preizprašuje razmerja med posameznikom in družbo. Njegova dela so grajena z umetniškim povezovanjem različnih likovnih tehnik in govoric in se tako dotikajo značilnosti sodobnih pristopov. Razstava s pomenljivim naslovom Shine and Beauty odpira eno od vprašanj, ki ji zvesto sledi kot umetnik kakšne možnosti ponuja slikarstvo pri odslikavanju družbene realnosti.

Umetnost se je, tako kot sodobna družba, znašla v primežu kapitalističnega sistema. Družbeni odnosi so se skrčili na osnovne potrebe posameznikov, ki jih regulira le ekonomska računica kot  glavno gonilo pa potrošnja. Prevečkrat se nam zdi, da umetnost prav zaradi tega preobrata danes nima več funkcije družbene regulacije, ampak je njena vloga kot glas v nebo vpijočega v puščavi.

 

Zato je tukaj umetnik, ki skozi svoje delo razmišlja in odpira vprašanja odnosa družbe do umetnosti in kaj umetnost lahko naredi za družbo. Na eni strani razstava Shine and Beauty ponuja izkustvo in znanje, ki temeljita na poglobljenem razmisleku, kako umetnost osvoboditi vsakokratne politične in ekonomske odvisnosti. Na drugi strani pa kako povezati umetnost in življenje in jo tako narediti uporabno, koristno za družbo ter jo spustiti s piedestala vzvišenosti in elitizma.«

 

(Tekst kustosinje Jadranke Plut)

 

Gani Llalloshi je bil rojen 1965 v Prištini (Kosovo). Po končani Akademiji za likovno umetnost v Prištini, kjer je na oddelku za slikarstvo (prof. Nysret Salihamenxhiqi) diplomiral leta 1989, je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1991 zaključil še slikarsko specialko pri profesorju Andreju Jemcu ter leta 1993 grafično specialko pri profesorju Lojzetu Logarju. Kot študent štipendist DAAD je v letih 1997/98 študiral na HDK v Berlinu. Od leta 1990 je član DSLU. Živi in dela v Portorožu. Decembra 2012 je izšla dvojezična monografija Gani Llalloshi (urednik, avtor teksta in bio-bibliografije Vasja Nagy, uvodnik dr. Nadja Zgonik) v samozaložbi in Intersevice d.o.o. Ljubljana, katero bomo prvič predstavili javnosti v piranski galeriji.

 

Morda vam bo všeč tudi...