DUŠAN TRŠAR /11.4. – 7.5.2017/

 

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana vas v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in Galerijo Murska Sobota vabi na odprtje razstave

 

 

DUŠAN TRŠAR

Mala plastika

 

 

v torek, 11. aprila 2017 ob 18. uri, v Galeriji DLUL, Breg 22, Ljubljana.

 

Razstavo, v počastitev umetnikovega jubileja, bo odprla gospa Helena Petrin, generalna sekretarka uprave Družbe BTC d.d., Ljubljana.

 

Razstava bo na ogled do 7. maja 2017.

 

 

 

Svetloba, subtilnost in slikovitost – kiparstvo malih dimenzij Dušana Tršarja

 

Kipar v zadnjih dveh, treh desetletjih ustvarja v nekakšni transcendenčni arhaičnosti – upoštevajoč takorekoč intuitivno v svoji vertikalni organski rasti tudi miniatuarizacijo – vse od Srečanja (1992), kjer celo bron že umešča v svetlobni objekt, preko uvodnih Valovanja (1992), pa Gozda in Dreves (oboje 2007), če omenimo najznačilnejše kipe. Ponovno vzpostavljanje, četudi hkrati podrejanje vertikalnosti, pravo fetišiziranje ozkega podstavka, ki kot da … je pred nami simbolna metafora o novem spočetju, kiparjev poskus, da ustvari neke vrste biomorfični idiom, ki bi združeval duhovne in čutne razsežnosti. Je to zavestno ohranjanje ženskosti kot edinstvenega arhetipa na izrazito moški avtoerotični vertikali? Prav gotovo je tako mogoče občutiti določeno mero intimne simbolnosti, ki v Tršarjevih kipih omogoča že omenjeni način modeliranja v smislu »sestavljanja« zaobljeno gnetene mase z gladko povlečenimi, zglajenimi ploskvami. Subtilnost kiparske modelacije vzpostavlja tako razmerje s ploskovno slikovitostjo, s pretanjeno igro svetlobe in senc, ki jo zmore zaznati človeško oko ob umestitvi v javni, s komornostjo zaznamovani prostor.

 

Aleksander Bassin, kustos razstave

 

 

Sponzor razstave: BTC d.d.

 

Morda vam bo všeč tudi...