DLUL V ČASU PANDEMIJE

Obvestilo

Dragi člani DLUL, umetniki in prijatelji Galerije DLUL

upamo, da ste zdravi in ostajate doma v krogu najdražjih, pa naj bodo to ljudje, knjige, glasba, filmi ali domači ljubljenčki in narava. Upamo, da se kmalu spet srečamo v živo, do takrat pa vam bomo kljub zaprtim vratom naše galerije skušali stik z umetnostjo naših članov občasno prikazovati na spletnih straneh DLUL in družbenih platformah.

Ti časi prinašajo mnoge preizkušnje in verjamemo, da bomo iz njih prišli pogumnejši in še bolj ustvarjalni.

Zato ostanite zdravi, odgovorni in v stiku z umetnostjo.

Kmalu na svidenje in ostanimo skupaj tudi na: https://www.facebook.com/dlul.drustvo.si/.

 

V branje vam ponujamo in prvi tekst, ki ga je ob obletnici net arta (spletne umetnosti) zapisal naš član Teo Spiller

Umetnost, odporna na izolacijo

Mineva 25 let, odkar je Vuk Ćosić prejel e-pošto čudnih znakov, izmed katerih se je dalo prebrati le “..net.art…”. Tako je umetnost, ki je nastajala na spletu, se širila in konzumirala po spletu ter se večinoma nanašala na splet, dobila svoje ime.

V času nastajanja Interneta kot ga poznamo danes, je skupina umetnikov s celega sveta uporabljala splet kot atelje, materijal, galerijo in vsebino za umetniško izražanje. Spraševali so se, kako bo globalna povezanost spremenila posameznika in družbo. V času “internetnega buma” je večina uglednih muzejev in galerij po celem svetu posvečala spletni umetnosti veliko pozornost. Kot pravi Julian Stallabrass, pa je umetnostni sistem hitro izgubil zanimanje za produkcijo, ki jo je skoraj nemogoče prodajati.

Na Slovenskem so na področju spletne umetnosti delovali štirje umetniki in praktično ni bilo razstave ali festivala net.arta na svetu, kjer ne bi bil udeležen vsaj eden od njih. Zato trdijo, da nismo bili Slovenci še v nobeni zvrsti umetnosti tako globalno prisotni kot v spletni umetnosti.

Igra usode je namenila, da je ob 25. obletnici nastanka spletne umetnosti net.art edina oblika umetnosti, ki jo lahko v tem trenutku konzumira kdorkoli in kjerkoli. Zato vas in vaše prijatelje vabimo, da v času izolacije konzumirate umetnost, ki ne pozna meja in omejitev.

Spletni umetniki na Slovenskem so bili:

Igor Štromajer (Intima database): https://intima.info/category/art-works/

Vuk Ćosić: http://www.ljudmila.org/~vuk/

Jaka Železnikar: https://jaka.org/projects.php?tag=net+art

Teo Spiller: http://spiller.si/category/net-art/

Spletna umetnost drugje po svetu: http://spiller.si/net-art/

 

Tekst je pripravil Teo Spiller
 

 

Morda vam bo všeč tudi...