Mojca Zlokarnik, TRANSNACIONALA, 1.2.- 28.2. 2021, ploščad Ajdovščina

Barva je dotik očesa, glasba za gluhe, beseda iz teme.

Že na tisoče in tisoče let poslušam šepetanje duš, ki se kakor piš vetra seli iz knjige v knjigo,

z enega mesta na drugo, zatorej mi dovolite, da rečem: moj dotik je podoben dotiku angela.

Del  mene, tista resnobna polovica, se obrača na vaš vid, ona druga, razigrana, skupaj z vašimi pogledi poletava v zrak.

Orhan Pamuk, Ime mi je rdeča

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) tokrat predstavlja likovni projekt Mojce Zlokarnik, ki je drugi po v vrsti v seriji Galerija na ulici, ki umetniško delo predstavlja v javnem prostoru. V času, ko so ukrepi zaradi epidemije skoraj povsem onemogočili delovanje galerij, ta projekt pomeni priložnost, da razstavo pripeljemo do ljudi. Galerija je v tem primeru obrnjena kocka, saj ne gre več za beli galerijski prostor v katerem so dela, temveč gre za kocko, ki jo obhodimo in na njenih stranicah opazujemo likovno delo. Razstavišče na prostem, s svojimi v naprej določenimi dimenzijami štirih ploskev, od ustvarjalca zahteva temeljit razmislek in prilagoditev. 

Mojca Zlokarnik je akademska slikarka in grafičarka, magistra umetnosti. V tokratnem projektu je za izhodišče vzela svoje slike v katerih raziskuje univerzalni jezik barve.
Deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture, univerzitetna predavateljica in urednica. Razstavljala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in po svetu. Njena dela so vključena v javne in zasebne zbirke doma in v tujini. Prejela je več priznanj med drugim: nominacija za nagrado Queen Sonja Print Award, Norveška, 2016; Nagrada Majskega salona, Slovenija, 2005Častno priznanje, 5. svetovni trienale grafike majhnega formata, Chamaliéres, Francija, 2000.

Morda vam bo všeč tudi...