Nina Stopar in Živa Žitnik OPNE PRISOTNOSTI

Vabljeni na odprtje razstave, ki bo v sredo, 23. avgusta ob 19. uri,
v Galeriji DLUL, Breg 22, Ljubljana.
Razstava bo na ogled do 7. septembra 2023.

Vsestransko dejavni umetnici se tokrat predstavljata s sožitnim prepletom dveh povsem kontrastnih ustvarjalnih izrazov. Z oljem in akrilom naslikani portreti Žive Žitnik spregovorijo o latentni prezenci osebe, ki jo spremljamo skozi obraz kot polprosojno okno v duševni svet. Ta se skoraj razkrije takrat, ko opustimo vse lastne predispozicije in se prepustimo domačnosti tujega. Namesto upodobljencev in upodobljenk na stenah zaživijo emanacije njihovih idej, od katerih nas še vedno loči slikarski medij, ki jih ujame v virtuozno likovno govorico. Nina Stopar temu doda najdene naravne in zavržene objekte, ki jih zbira po posestvu svoje umetniške rezidence v bližini Berlina in po kozmopolitskem mestu, kjer poteka večina njene socialne interakcije. Objekti, ki jih imenuje »koža Berlina«, manifestirajo raznovrstne izkušnje mesta in narave ob njem, te pa v sinestetičnem ustvarjalnem procesu transformira v umetniška dela. Močne, žareče barve, ki so blizu obema, uspejo povezati sporočilno plastovitost obraznih podob z avtentično enostavnostjo lesenih kompozitov. Skupaj se tako dopolnjujeta v istem iskanju stika med posameznikom in občo realnostjo, ki ga zaznamo kot opne prisotnosti.
Marjana Dolšina Delač

Dogodek so omogočili: