Nevenka Miklič Perne: V ZRCALU BESEDA, 2.10.2018 do 2.11.2018 med 9. in 21. uro v galeriji Srečišče – hostel Celica

Nevenka Miklič Perne: V ZRCALU BESEDA

2.10.2018 do 2.11.2018 med 9. in 21. uro v galeriji Srečišče – hostel Celica

 

Beseda in slika. Dva pola ustvarjanja, ki ju umetnica Nevenka Miklič Perne združuje v svojih delih. Kombinacija likovnih del in besed je nastala spontano, kot naravna posledica avtoričinega pesniškega ustvarjanja. Izbira omeji možnost interpretacije in s tem dela naredi še bolj neposredna. Beseda in slika sta zrcalo ena drugi, se dopolnjujeta in hkrati kritizirata družbo, ki iz nas želi izbiti vsak delček otroškega, kar ga v odrasli dobi še preostane v nas. Navdih, ki ga za umetnico predstavlja obdobje otroštva je viden  tudi v formi njenih del, kjer se naslanja na otroško likovno ustvarjanje in okorne linije otroških črk. V nekaterih primerih navezavo na otroške risbe Miklič še dodatno poudari s tem, da vanje vključi stvaritve svojih otrok.

Otroci so zrcalo družbe. So nedolžni, njihov pogled na svet je naiven in neposreden. Ravno to želi avtorica poustvariti skozi svojo umetnost, še posebno skozi risbe. Te pojmuje kot slečene slike, kot nekaj, kar nastane hitro in spontano ter ne zahteva popravkov – risbe so zanjo bolj iskrene kot slike, ki omogočajo več kasnejšega spreminjanja in popravljanja.

Kuratorka razstave: Urška Barut

 

Nevenka Miklič Perne (Maribor, 1982) je slikarka, pesnica in ilustratorka. Po končani gimnaziji v Mariboru je najprej študirala likovno pedagogiko, potem se je vpisala na študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2009 diplomirala pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša in prof. dr. Nadje Zgonik. Leta 2013 je izšel njen pesniški prvenec Ideali, leta 2016 pa je imela prvo samostojno razstavo z naslovom Iz česa si nastala / Jezik podoben tišini. V letu 2018 je izšla njena druga pesniška zbirka Lisičja vstopnica.

Morda vam bo všeč tudi...