Nagrada Kristine Brenkove 2019

Nagrada Kristine Brenkove 2019

Kud International Sodobnost je podelilo nagrado Kristine Brenkove 2019 za izvirno slovensko slikanico, ki jo je prejelo delo Luna in jaz, avtorice in ilustratorke, naše članice Andreje Peklar.
Nagrado Kristine Brenkove podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Žirija v sestavi dr. Igor Saksida (predsednik), Urška Bonin, Tomaž Zupančič in Zdravko Kafol (po funkciji) je podala naslednjo utemeljitev:

»Andreja Peklar je ustvarila odlično avtorsko slikanico o prijateljstvu med deklico in luno, ki govori tudi o tem, kako se luna čudežno spreminja, o prepletenosti otroškega in živalskega sveta, o strahu in radovednosti. Sporočilno minimalistično verzno besedilo /…/ učinkovito nadgrajujejo prav posebne poetične ilustracije, ki vključujejo vrsto navezav na obliko in barvo lune v drugih likovnih podrobnostih: znakih, barvah gozda, odsevih na gladini. Tematizacija materinske skrbi lune, ki bedi nad otrokom, je v igrivi zamenjavi vlog izpeljana besedilno in likovno prepričljivo; slikanico odlikujejo še močna celostna likovna podoba ter izjemno vzdušje, ki je likovno ekspresivno, a nikoli nazorno ali enoplastno.«

Morda vam bo všeč tudi...