Vera Stanković, JAVNE LASTNE SOBE / PUBLIC ROOMS OF ONE’S OWN, 1.9. – 25.9.2021


Vera Stanković
 v zadnjem obdobju razširja področja zanimanja in delovanja tudi na pronicljivo pripovedovanje likovnih zgodb, kjer uporablja najrazličnejše materiale in kjer se pogledi na umetnost in izbrani umetniški artefakti močno in poglobljeno usmerjajo v intimni svet. Umetnica je občutljiva do malih osebnih zgodb življenja nekaterih ljudi, ki so nanjo na določen način vplivali in ji spodbudili občutke oblikovanja novih in novih likovnih izpovedi.  Avtorski projekt ima naslov Javne lastne sobe, 2021, in je posvečen ustvarjalnosti žensk in njihovi poziciji v sodobnem svetu.  Razstavni projekt je sestavljen iz dveh del, ki sta med seboj povezani v ideji umetniškega prikaza prostora za ustvarjanje. Kje naj ženska najde mir in svoj prostor ustvarjanja, saj jo nenehno prekinjajo, motijo in obremenjujejo – njena vloga je družbeno pogojena z veliko manj svobode in številčnejšimi omejitvami ,kot jih ima moški . Prav likovno raziskovanje tovrstnega prostora za žensko ustvarjanje, je bistvena ideja tokratnega projekta Vere Stanković.

kustos: Sarival Sosič

Biografija: Vera Stanković (1967, Suresnes, Francija) je vizualna umetnica srbskega rodu, ki že vrsto let živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost leta 1992 in 1996 računalništva na Fakulteti za elektrotehniko v Beogradu je na beograjski likovni akademiji leta 1999 opravila tudi magistrski študij s področja slikarstva.

Po obdobju, ko se je posvečala predvsem oglaševanju in digitalni komunikaciji, za kar je bila večkrat nagrajena, se je intenzivno posvetila ustvarjanju na področju likovne umetnosti. Tako na slovenski likovni sceni kot tudi v tujini je znana predvsem po ustvarjanju v keramiki. Razstavljala je v Italiji, Nemčiji, Avstriji, na Portugalskem, v Španiji, na Hrvaškem, v Veliki Britaniji, Srbiji in Sloveniji. Do sedaj je prejela že več nagrad, med drugim 1. nagrado na 6. Bienalu keramike v Kapfenbergu, v Avstriji. Kot samostojna kulturna ustvarjalka je kreativna direktorica in vodja likovnih tečajev Zajec Ustvarjalec (www.zajecustvarjalec.org).

Javne lastne sobe – posvečeno Dariji Kačić
(maketa), 2021, plastika, 3D tehnika printa iz transparentnega zelenega in perlasto plastičnega filamenta
otvoritev v Galeriji Veselov vrt

Morda vam bo všeč tudi...